Feed on
Posts
Comments

27 februari 2019 van 14:00 tot 17:00

Op woensdag 27 februari organiseert het Centre for the Humanities het symposium ‘Zullen we contact houden’, naar aanleiding van het verschijnen van het boek Zullen we contact houden. Hoe we de geest uit ons wereldbeeld verwijderen (uitgeverij Klement) van dr. Rob van Gerwen (Dept. Wijsbegeerte, UU). Het symposium vindt plaats in het Nederlands.

Als zovelen was Van Gerwen aanvankelijk enthousiast over de mogelijkheden van het internet en alles wat daarmee samenhangt. Gaandeweg zijn echter zijn zorgen over het internet gegroeid en ook over de manier waarop smartphones en algoritmen ingrijpen in onze leefwereld. Volgens Van Gerwen staat niets minder dan onze geest, onze subjectiviteit op het spel. Ook in de hedendaagse wetenschap staat onze subjectiviteit onder druk.

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN

In dit boek ontwikkelt Rob van Gerwen een ethisch argument dat ons moet motiveren om het roer om te gooien. In ons leven willen we gezien worden. De uitdaging is om anderen te zien als de personen die zij zijn, en onszelf daarbij ook aan die anderen te laten zien. De wederkerigheid van het aankijken dat hiervoor nodig is, vereist dat we bij elkaar aanwezig zijn, contact hebben met elkaar. Online is dat wezenlijk onmogelijk. We moeten niet op de ingeslagen weg doorgaan, en met ad hoc aanpassingen van het internet komen we er volgens hem niet.

KRITISCHE BLIK

Tijdens dit symposium gaan docenten, studenten en alumni kritisch in op de analyse van Van Gerwen vanuit verschillende disciplines: de filosofie, de mediawetenschappen en de informatica. Is zijn kritiek terecht? Ontgeestelijkt onze wereld inderdaad? Of is dat een te sombere en misschien wel nostalgische voorstelling van zaken? En als het wel klopt, wat is de remedie daartegen?

PROGRAMMA

14.00-14.10 Inleiding door prof. dr. Iris van der Tuin (Theorie van de Cultuurwetenschappen, Universiteit Utrecht)
14.10-14.25 Dr. Rob van Gerwen (Filosofie van de Kunsten, Universiteit Utrecht)
14.25-15.10 Reflecties door prof. dr. Marcus Düwell (directeur Ethiek Instituut, Universiteit Utrecht), prof. dr. Arthur Cools (Wijsbegeerte, Universiteit Antwerpen), Patricia de Vries MA (Institute of Network Cultures)
15.10-15.30 Pauze
15.30-16.15 Reflecties door dr. Jos Philips (Politieke Filosofie en Ethiek, Ethiek Instituut, Universiteit Utrecht), Christl de Kloe (RM student Media, Art and Performance), Davitze Könning (LAS-alumna, hoofdrichting Informatica)
16.15-17.00 Publieksdiscussie
17.00- 18.00u Borrel

Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, Kruisstraat 201, Utrecht
Entree: Gratis entree
Aanmelden: Graag aanmelden door een e-mail te sturen naar cfh@uu.nl.

Comments are closed.