Feed on
Posts
Comments

Tentoonstelling ‘INVESTIGATIONS – on artistic research’ opent met debat op donderdag 26 mei 2011.

Op donderdag 26 mei vindt er in DeFKa een debat plaats over het thema Artistic Research en PhD-trajecten in de kunst. De dag begint met een inloop vanaf 11.30 uur, met vanaf 12.00 uur toelichtingen van kunstenaars bij hun werk. Na een pauze zal vanaf 15.00 uur het debat beginnen waarin vertegenwoordigers van diverse PhD- en Master kunstopleidingen hun visie op tafel leggen. De kunstwerken in de tentoonstelling kunnen daarbij als directe referentie de verschillende visies ondersteunen of tegenspreken.

De tentoonstelling:

Aansluitend op voorgaande projecten wil DeFKa met INVESTIGATIONS inzicht verkrijgen in de technieken en methodieken die kunstenaars gebruiken bij hun onderzoek en het vervaardigen van een artistiek product. In hoeverre is hun werkwijze verwant met de wetenschappelijke werkwijze, wijkt zij hiervan af of neemt zij een geheel eigen zienswijze in, een eigen vorm van wetenschap?

De kunstenaars:

Aan de presentatie, die tot en met 18 juni te zien is, nemen deel: Tine Wilde, met een installatie waarin zij een bijzondere vorm van kleurdiagnostiek opvoert, een ‘dubbelspoor’ van beeldende kunst en analytische filosofie. Hans Scholten exposeert recente en iets oudere fotografie. Rosanne van Klaveren zal de gemoederen activeren met een ‘FOOD RELATED inquiry’. Jeremiah Day grijpt in zijn video’s terug op de historische inspiratiebronnen van de Black Panther Movement. Monica Auch combineert ‘de intelligentie van de hand’ met embryologische vormentaal. Yvonne Dröge Wendel vertoont een registratie van een community-related performance.

DeFKa heeft deze kunstenaars zo geselecteerd dat ze de diverse opleidingstrajecten goed weergeven.

De sprekers:

Bij het debat op 26 mei zijn aanwezig: Jeroen Boomgaard, namens het Departement Artistic Research van de Universiteit van Amsterdam. Peter Sonderen, als  lector Theorie van de Kunsten aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Janneke Wesseling, hoofd van PhDArts te Leiden/DenHaag. Lex ter Braak is aanwezig namens het Fonds BKVB die met het NWO twee PhD-posten financiert. Klaas Hoek vertegenwoordigt de research-afdeling van het MaHKU uit Utrecht. Margo Slomp neemt deel als theoriedocent van het Frank Mohr Instituut uit Groningen. Het debat staat onder voorzitterschap van Thijs Lijster, promovendus filosofie aan de RUG.

U bent welkom op het debat op 26 mei en ook daarna (de tentoonstelling duurt t/m 18 juni). Wel graag van te voren even opgeven met hoeveel personen u komt.

Titel:

INVESTIGATIONS – on artistic research

Tijd/periode:

Debat                          26 mei van 11.30 tot 17.00 uur.

Tentoonstelling           26 mei t/m 18 juni 2011. Open do- vrij- za- van 13 tot 17 uur.

Locatie:

DeFKa Campis, Venestraat 88, 9402 GP Assen.

Voor meer informatie:

Telefoon                     0592 315316

Email                          info@defka.nl

Website                      www.defka.nl

www.smahk.nl

Comments are closed.